1 Ekim 2012 Pazartesi

The Long Kiss Goodnight



“The Long Kiss Goodnight”, yönetmenliğini Renny Harlin’in yaptığı 1996 yapımı bir aksiyona doyum filmi. “Die Hard 2″, “Cliffhanger”, “A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master”, “Deep Blue Sea” ve “Exorcist: The Begining” gibi leş ama sempatik filmlerin yönetmenliğini yapmış olan Harlin’in ismi, Geena Davis’le olan evliliği nedeniyle de hatırlanabilir. Başrollerinde, Geena Davis (Samantha Caine/ Charly Baltimore) ve Samuel L. Jackson’ın (Mitch Henessey)  yer aldığı filmin senaristliğini ise “Lethal Weapon” serileriyle ününe ün katmış cilalı aksiyon insanı Shane Black üstlenmiştir.
Film, Samantha Caine adlı bir ev hanımının ailesiyle birlikte mutlu bir tablo çizmesiyle, oradan oraya kelebekler gibi uçuşmasıyla başlar. Samantha’nın hafızasıyla ilgili problemleri, amnezisi vardır. Geçmişin izleri, film ilerledikçe sınıf ortamı misali “tek tek isminizi vermek istemiyorum” denilebilecek ajan hikayelerini konu alan filmler gibi su yüzüne çıkmaya başlar.
Çocukluk döneminde izlenen çoğu film, dizi, çizgi film hafızaya kazınacak derecede etki bırakabilmektedir. Sinemada izlediğiniz ilk film, annenizin elinden tutarak gittiğiniz Orhan Elmas’ın “Kayıp Kızlar”ı olabilir. Korku filmi izlemek için koltukların minderlerinin üzerinde zıplayarak mızıkçılık yapmış olabilirsiniz. Arı maya silgi yeme dönemi başlamadan barbie bebeklerin ayaklarını da kemirmiş olabilirsiniz. Peki aslında biraz kişisel anıları yaşayan bu çocuk, ergenken nasıl bir ruh hali yaşar…Böyle bir ergen insanın aksiyonla imtihanı tam olarak “The Long Kiss Goodnight”tır. 90′ların sonlarına doğru televizyonda yayınlandığı zaman ekran başındaki ergeni, kar tatili duymuş ilkokul çocuğu gibi zıplatmıştır. Soba üstü ekmek kızartması  kokusu duymak gibi neşe dolar ya da bu deneyimler belki de çok kişiseldir. Kişisel olmayan bir şey varsa o da “The Long Kiss Goodnight”ın klasik aksiyon senaryo yapısına karşın aksiyon perver izleyicinin gönlünde taht kurabilecek bir atmosfere sahip olmasıdır. 
Film, Geena Davis’in mutfakta bıçak sanatlarına giriş niteliğindeki sahnesi ve tekilayı tek hamleyle içişi için bile izlenebilir. “Kill Bill Vol 1/ Vol 2″sini ilk seyir zamanı Tarantino’nun gelini, onca referans film arasından “The Long Kiss Goodbye” “Charly Baltimore” karakterini aklıma düşürmüştür. Samuel L. Jackson’dan da nedense hiç bahsetmeden bitirilecek bu yazı, filmin hissettirdiği çocuklar gibi oyun parkında olmanın verdiği hazza saygı niteliğindedir. Bir gece ansızın “The Long Kiss Goodnight”, yine televizyonda çıksa yine çocuklar gibi uçabilir, kaçabilir, şen olabilirsiniz; evet yapabilirsiniz bunu…
Aytaç Özge
Kaynak: http://iyikotufilm.com/the-long-kiss-goodnight-1996/http://iyikotufilm.com/the-long-kiss-goodnight-1996/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder