10 Temmuz 2013 Çarşamba

Post Rock Zamanı


“Ayıdan dost, posttan rock olmaz” denilmesine karşın bir müzik türü olan post-rock hakkında akılda halen sorular dolaşabilir; postrock nedir, postrock insanın kendisini sevmesi midir, kendi aramızda post-rock yapmaya kalkarsak ne olur, albümün isminden grup ismine kadar yedi ceddimizin hatta “Game of Thrones” yedilerinden mi alıntı yapmamız gerekir,  şarkı uzunluklarını bir saate çıkarmak için ne kadar çalışmalıyız… Bütün bu karmaşa içinde post-rock dinleyicisine çok özel anlar sunan farklı bir kategoriye verilen addır. Hatta üç dört isimli çocuklar gibi adlar koyması bazen de 20 dakika enstrümantal olarak kendi etrafında dönmesidir. Burada pek çok önemli gruba yer veremesek de post-rock gruplarına ve  sizin için seçtiğimiz şarkılarına bir göz atalım.

Joy Wants Eternity

Seattle semalarından Ambient Instrumental Post- Rock grubu Joy Wants Eternity; “You Who Pretend to Sleep” ve “The Fog is Rising” albümlerinin yanında “Must You Smash Your Ears Before You Learn to Listen with Your Eyes” EP’siyle de oldukça dikkat çeken bir grup.  Şahsına münhasır ismi için de Calvin Klein yeni parfümüne isim arıyorsa bu ada göz koymasında fayda var. Müziğinin atmosferiyle havada tüy gibi uçuşan Joy Wants Eternity’den “Uriel” adlı parça ise kişiyi bambaşka diyarlara götürebilir.



Yndi Halda

Herhangi bir  sözün tarif edemeyeceği çok özel bir grup Yndi Halda… Memleketi itibariyle “Canterbury Tales” gibi olan Yndi Halda, “Awake! Awoke! This Heavy Gloom” ve “Enjoy Eternal Bliss” EP’siyle insanı resmen sokuyor. Fazla dinlenmesi ve üzerine ara verilmesi kendilerinin “Awoken From Fragile Coma” şarkısının ismi ve kendisi gibi bir hasar verebiliyor. Oysa Yndi Halda için burada dile gelen kendilerinin 17 dakikalık klasiği “Illuminate My Heart My Darling” oluyor; üçüncü dakikasından sonra bir şarkının nasıl ağlayabildiğini deneyimletiyor.



Godspeed You! Black Emperor (GYBE)
Montreal bağrından kopma bilinen en taş ustası post-rock gruplarından GYBE diskografisinde ” All Lights Fucked on the Hairy Amp Drooling”, “Slow Riot for New Zero Kanada”, “Allelujah! Don’t Bend! Ascend!” gibi pek çok albümü barındırıyor. Bu kaybolmuş anda ise yine bir klasik geliyor ve sona yaklaşırken coşuyor;




A Silver Mt. Zion (ASMZ)
Gücünü GYBE’dan alan A Silver Mt Zion, ise destan gibi albüm isimlerine sahip; “He Has Left Us Alone But Shafts of Light Sometimes Grace the Corners of Our Rooms…”, “Born into Trouble as the Sparks Fly Upward”, “13 Blues for Thirteen Moons”, “This Is Our Punk-Rock, Thee Rusted Satellites Gather + Sing”, “Horses in the Sky”, “Kollaps Tradixionales”. Yalnız derlememizde bu sefer  bir ASMZ klasiği olan 13  Angels Standing Guard ‘Round the Side of Your Bed” yerine “Sit in the Middle of Three Galloping Dogs” yaylılarıyla yer alıyor.


A Journey Down the Well
2006 yılında Taner Torun, Anna Erneman ve Martin Bjelfvenstam tarafından kurulan grup, “Harold and Maude” esintili  birbirinden güzel şarkı isimlerine sahip “The Funeral Album” adını taşıyan ilk albümlerinin ardından  2009 yılında ikinci albümleri “Sorry Monsters, I Have To Grow” ı yayınladı. A Silver Mt. Zion ve Yndi Halda gibi  post-rock akımını benimseyen grup, yeni elemanlarıyla yeni projelere hazırlanıyor. Grup üyelerinden Taner Torun’un bizim için kendilerine dair yaptığı tanıma göre “Journey Down The Well, klasik müzik enstrümanlarını kullanan, kullanırken de dışarı saldıkları seslerle oyunlar oynayan, post-rock tıkırtılı bir oluşum”

Maybeshewill

Geçtiğimiz yıl İstanbul’da da konser veren Maybeshewill single albümleri, “Not For Want of Trying”, “Sing the Word Hope in Four- Part Harmony”, “I Was Here For a Moment, Then I Was Gone” albümleri ve özellikle “Japanese Spy Transcriptt” adlı enfes EP’leri ile post-rock külliyatında çok özel bir yerde duruyor. “Rules of Attraction” filmine de döşenmiş “In Another Life When We Are Cats”i anlatmaya gerek yok, buyrun…



Post-rock  birbirinden değerli müzik gruplarını bir potada ve yine farklı türlerin karışımıyla birlikte topluyor. Buradan yola çıkarak diyelim ki sevgilinize nostaljik olsun diye bir kaset yapacaksınız -bir High-Fidelity insanısınız- lütfen kasediniz uzunluğu bakımından Post-Rock şarkılarıyla dolu olmasın, durup dururken körpe beyinleri yemeyin; ama “illa post-rock için bir karışık kaset yapacağım, nerden çıktı bilmiyorum” diyorsanız saydıklarımıza ek olarak harikalar diyarına adım atmak için buyrun;

Piano Magic – Music Won’t Save You From Anything But Silence


Motionless- Windmill



Ve...

The Severely Departed – In the Coming Days

Explosions In The Sky – A Song for Our Fathers

Destroyalldreamers- Swirling Colours Sink

Meanwhile Back in Communist Russia- Morning After Pill

The Evpatoria Report – “Taijin Kyofusho”

Eluvium – Nepenthe

Arca – Nyodene D

God is an Astronaut – All is Violent, All is Bright

Sigur Ros – Viorar Vel Til Loftarasa

Mogwai – I Know You Are, But What Am I?

65 Days of Static – Radio Protector

Yazarın Notu: Hepsini bir gecede dinlemeyiniz, başarılar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder