10 Temmuz 2013 Çarşamba

Yatağın Etrafında Nöbet Tutan “13″ Blur

Blur; “Leisure”, “Modern Life Is Rubbish”, “Parklife”, “The Great Escape”, “Blur”, “Think Tank” albümleriyle başucu grubu olarak yerini almıştır. İş bu konser duyurusu vesilesiyle; “High Fidelity” misali hayatımın top 5 albümü arasında yer alan “13” külliyatına girmek gerekir. “13”, “Modern Life is Rubbish”  albümü ile birlikte kişisel Blur tarihimin en önemli albümleri arasında yer almaktadır. Grubun altıncı stüdyo albümü olarak 1999 yılında çıkarılan “13” , hayatınızın her anında size eşlik edebilecek ve vazgeçilemeyecek bir başucu albümü. Albüm şarkılarını konser kayıtlarından dinlemek ise ayrı bir  güzelliği olan deneyim.


Kaç kez bir albümü baştan sonatekrar, tekrar dinleyebilirsiniz… İnsanın yaşı ilerledikçe müzik zevki değişse de hayatınızda değişmeyecek nadir albümlerden biridir “13”.  Mutlu eder, canınızı sıkar, üzer, hayran bırakır; 13’ün adı ‘aşk’tır. “Tender” ile enfes bir giriş yapan albümde neredeyse pas geçip bir diğerine geçeceğiniz şarkı yoktur. Albüm içerisinde bir “Caramel” vardır ki,  ruhunu aktarmak mümkün değildir. Her dinleyici için ayrı bir deneyim olabilir. “Damon Albarn”a aşık olan bir kız, “The Good, The Bad & The Queen” İstanbul’a geldiğinde sahne arkası asistanlığını yapar. Yanıbaşında o kadar enerjik, mütevazi, bir o kadar canlı ve güler yüzlü Albarn’ı görmek rüyaların gerçek olması gibidir. Not defterini uzatıp Albarn’dan “Caramel Caravan” olarak imzalamasını ister ve  heyecandan ne diyeceğini de bir güzel şaşırır. Yaşamımın en önemli anlarından biri olan bu hatıraya damgasını vuran 13 albümündeki “Caramel” adlı şarkıdır. (bir diğeri ise Think Tank’tan Caravan) Eser, sanki bu dünyadan değildir. Başka bir yerden tam kalbinize düşer. Öyle bir düşüştür ki  “low, low, low, low”  sözleri duyulduğunda rüyanızda yere çakılma deneyimi yaşatır.

Albümün diğer bir güzelliği ise  grubun en güzel şarkılarından biri olan “Trimm Trabb” olarak hafıza kayıtlarında yerini alır. Bu eserin İtalya’daki 2003 canlı performansı da oldukça başarılıdır.”Trimm Trabb”, duygularınızı altüst ederken hafızanızın ayarlarıyla da oynar. “Coffee & TV” ile “Trailer Park” ise sıradan bir günü güzelleştirmek için yanınıza kıvrılan şarkılardandır.

Her an ulaşabileceğiniz bir yerde duran, size dokunan, başınızı omzuna yaslayabileceğiniz düşünceli bir arkadaş gibidir “13”… Bir bakarsınız; seneler geçmiştir ama o hala size yakın, eskisi gibi güzel ve tektir. Bir  A Silver Mt. Zion özlü sözünde dendiği gibi; yatağınızın etrafında nöbet tutan “13″ melektir.

13 kez “13” dinleten “13” Seyir Defteri:
  1. Tender
  2. Bugman
  3. Coffee & TV
  4. Swamp Song
  5. 1992
  6. B.L.U.R.E.M.I.
  7. Battle
  8. Mellow Song
  9. Trailer Park

  10. 10.Caramel
  11. Trimm Trabb
  12. No Distance Left To Run
  13. Optigan 1        http://biletsiz.com/yatagin-etrafinda-nobet-tutan-13-blur/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder