11 Temmuz 2013 Perşembe

En İyi “Kötü” İşkenceci Kadınlar


Lost’un en iz bırakan anlarından biri Sayid Jarrah’ın “My name is Sayid Jarrah, and I am a torturer” özlü sözüdür. Sinema için de pek çok kadın karakter, karanlık tarafta uyanarak bu tema çerçevesinde işkenceci rolünü üstlenmiştir. Nikita’dan Fatal Attraction’a, Basic Instict’ten Natural Born Killers’a kadar pek çok popüler filmin karanlık kadınları, bazen femme fatale halleriyle akla gelebilir.  Ancak bu güruhtan farklı olarak hem psikolojik hem de fiziksel darbeciler daha sert  takılıp türlü işkence performansları sergileyebilir. “The Girl with the Dragon Tattoo” gibi pek çok filmdeki kadın karakter, değişik işkence metodlarıyla karşımıza çıkmaktadır. Burada yer veremediğimiz tüm cehennem azabı çektiren kadın rollerine selam ederken, sizin için popüler filmlerin hafızalara kazınmış işkenceci kadın karakterleri listeledik.
10.  Marie- Haute Tension
2012 yapımı Maniac’ın senaristleri arasında da yer alan Alexandre  Aje tarafından yönetilen başarılı yapım Haute Tension’un Marie’si, Cécile De France tarafından canlandırılmaktadır. 2003 yapımı filmde iki okul arkadaşı Alexa ve Marie, Alexa’nın ailesinin kuş uçmaz, kervan geçmez  bir yerdeki evine kafa dinlemeye giderler.Öykü, kamyoncu üsluplu bir katilin baskınıyla işler karışır. Filmin seyri ve izlemeyenlerin selameti bakımından spoilera giremeyeceğimizden diyebiliriz ki Marie, listemizde 10. Sırada yer almaktadır.

9. Elle Driver &  O Ren Ishii & Gogo Yubari – Kill Bill: Vol. 1

4 yıllık komadan uyanan gelinimizin hikayesini aktaran Tarantino serisinde normal bir kadın bulmak pek mümkün değildir. Bu listeye her biri tek tek  adını yazdırabilir. Ancak serinin ilk filminde yer alan Elle Driver ve O Ren Ishii, gelinimizi geçecek derecede karanlık tarafın güzel yüzlü ölümcül karakterleridir. Daryl Hannah,  Blade Runner’daki Pris rolüyle hafızalara kazanan, gönüllerin aktristi olarak güzelliğiyle de dikkat çekmektedir. O güzellik, yıllar geçmesine rağmen Kill Bill’deki perfomansına yansımış ve şarap gibi yıllanmış olarak karşımıza çıkar. 




Kendisini bu kadar övdükten sonra beraber birer hamburger yiyemeyeceğimize göre Kill Bill’de yer aldığı her sahnede nasıl bir şiddet düşkünü karakter olduğunu belirtip Lucy Liu’ya geçebiliriz. Bu listede O Ren Ishii adlı karakterin Elle ile işkenceci sıfatını paylaşması O Ren’in ve ortama saldığı Chiaki Kruyama tarafından canlandırılan liseli Gogo Yubari,  filmin döşemesine damgasını vuran ölümcül karakterler olmasındandır. Hal böyleyken Uma Thurman gelini, aslında filmin ağır işkenceci pozisyonunda olmasına rağmen trinity karakterlerimiz, ölüm suikastçileri kimlikleriyle 9. sırayı kendi aralarında paylaşmaktadır. 



8.  Gurty – An American Crime

“Being John Malkovich”te cazibeli Maxine Lund karakterini canlandıran Catherine Keener, Tommy O’Haver yönetmenliğindeki “An American Crime”da işkencenin günlüğünü yazan anne Gertrude (Gurty) olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir sonraki sırada yer alan Hard Candy’nin Hayley’si Ellen Page ise filmde Sylvia rolünü üstlenmektedir.  Amerika Birleşik Devletleri’nin Indiana eyaletinde çoluk çocuğa boğulmuş bir evin annesi olan Gertrude Baniszewski, evine kiracı olarak aldığı Sylvia Likens’in işkenceyle ölümüne sebebiyetten yargılanırken çocuklarını da işkence işbirlikçileri olarak eylemlerine dahil eder. Filmimiz de yaşanmış bir olayın mahkeme kayıtlarından yola çıkarak bir suçu, hatta bu noktada duraksayarak tekrar düşündüğümüzde birden fazla suçu yeniden yorumlamaya çalışmaktadır. An American Crime” izledikten sonra Gurty’nin başarılı Keener yorumu ve senaryosuyla işkence aleti olan basit bir Cola şişesine irkilerek bakabilir, Gurty’i hafızanızdan silmek isteyebilirsiniz. 

7. Hayley Stark- Hard Candy


Şu aralar Stark soyadı fazlasıyla popüler olsa da buradaki Stark’ımız  o yaştaki performansıyla kendine hayran bırakıyor. Ellen Page, 18 yaşındayken 14 yaşındaki Hayley Stark performansıyla izleyiciye soğuk terler döktüren bir yetenek. Page’in can verdiği, David Slade yönetmenliğindeki “Hard Candy” Stark’ı izleyiciyi olduğu yere çivileyip üstünüze ağır çekiç darbeleri vurmaya devam eden bir karakter. Page tarafından canlandıran Hayley Stark, masumiyetin ve intikamın birleşiminde öyle bir performans sergiliyor ki filmdeki en önemli sahnelerden hadım işkencesi, yapıma damgasını vuruyor.

6.  Angela Baker – Sleepway Camp 2/ Unhappy Campers



Gönül, popüler karakterler arasına bir de slasher ustası koymadan geçemiyor. Sleepaway Camp serisinin ilk filmindeki Angela Baker yerine ikinci filmdeki Angela Baker’ı listemizde yer alıyor. Birinci filmin sonunun yarattığı şoktan sonra ikinci filmde  Pamela Springsteen, Angela’nın küllerinden yeniden doğan Angela Baker karakteriyle işkenceye doğrudan girişmektedir. Springsteen, işkence kültürüne başka bir boyut kazandırırken olan, yine kampçı ergenlerimize olur.

5. Geum-ja Lee – Chinjeolhan geumjassi / Lady Vengeance

Chan-wook Park’ın “Sympathy For Mr Vengeance” ve “Old Boy” adlı filmlerinin ardından üçlemenin son filmi  “Sympathy For Lady Vengeance”, 13 yılın hapiste geçen intikamı için yanıp tutuşan Geum ja Lee-yi anlatıyor. Yeong-ae Lee tarafından canlandırılan Geum- ja Lee, işkencenin manifestosunu hem üstü örtülü hem de açık bir şekilde yazabiliyor.

4. Jennifer Hills - Day of the Woman/ I Spit On Your Grave

2010 yılında re-make versiyonu çekilen 1978 yapımı Day of The Woman  “I Spit On Your Grave”,  intikam güdüsüyle işkenceci rolüne bürünen Jennifer’ın hikayesini aktarıyor. Meir Zarchi yönetmenliğindeki filmin intikam ateşiyle yanıp tutuşan Jennifer’ını, Buster Keaton’un torunu Camille Keaton başarılı bir şekilde canlandırmıştır. Kendisine tecavüz edenlerden intikam almak adına çeşitli intikam metodları izleyen Jennifer Hills karakteri, bu listenin olmazsa olmazı.

3. Lucia Atherton – Il Portiere Di Notte / The Night Porter



The Night Porter, Liliana Cavani’nin yönetmenliğinde Dirk Bogarde (Max) ve Charlotte Rampling’in (Lucia) başrollerini paylaştığı kadın-erkek ilişkilerine güç ve cinsiyet açısından bakan estetize edilmiş bir oyun… Sadomazoşist ilişkilerin ele alındığı film, Max’ın toplama kampında işkence ettiği mahkûm Lucia ile tekrar karşılaşmasından sonra kedi- fare oyununda rollerin değişmesini ve dört duvar arasındaki işkenceyi konu almaktadır. Lucia’nın işkencesi ise sadece sadist değil, ötesinde mazoşisttir. Ayrıca Madonna’nın “Justify My Love” klibi Lucia’ya övgüdür.

2. Annie Wilkes- Misery

Stephen King romanı uyarlaması “Misery”, Rob Reiner’ın yönetmen koltuğunda oturduğu unutulmaz bir yapım. Kathy Bates’in canlandırdığı Annie Willkes’in, işkenceci kadın külliyatında başka bir yerdedir. James Caan’ın canlandırdığı yazar Paul Sheldon, kaza geçirdikten sonra kendisini kurtaran Annie’nin şefkatli bakımıyla iyileşeceği günü iple çekmektedir. Ancak Annie, iyiliklerine karşılık isteklerini reddeden yazara yattığı yatağı zindan eder.  Misery’nin Annie’si bambaşka bir psikopat olarak hafızalarda yer eder.

1. Asami Yamazaki – Ôdishon / Audition

Takashi Miike’nin yönetmenliğini yaptığı film, özellikle erkek izleyiciler için gergin saatler sunabilir. Filmde  Eihi Shiina tarafından canlandırılan Asami karakteri, eşsiz bir performansla sunulmaktadır. Asami, masumiyetin ardında canilik taşırken kendisine aşık ettiği adamlara yaptığı işkencelerle izleyeninin aklını başından alabilir. Audition, fazlasıyla başarılı bir film olmasının yanında Asami’yi de baş sapık olarak listemizin birinci sırasına oturtmaktadır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder