10 Temmuz 2013 Çarşamba

The Black Heart Procession Masalı

“The Black Heart Procession”, Poe ve Lovecraft karışımı gibi bir grup… “Three” gibi bir albüm yapıp zamansız bir şekilde tepenize inebilirler. The Cure “Pornography” ve“Disintegration” albümleri gibi “Three”yi de fazla dinlemek bünyeye zarar verebilirler.  Sırf bu yüzden “Three”nin tadı hep damaktayken 2009 çıkışlı “Six” albümü, kulağınızda kara bir masalı dillendirebilir.

Karanlık diyarların birinde daha önce ışık görmeyen sürekli nasıl bir şey olduğunu babasından dinleyen bir kız yaşarmış. Bir gece karanlığı aşmak için siyah denizi aşması gerektiğini düşünmüş. Işık olmadığı için adeta körleşen toplumundan olabildiğince uzaklaşmakmış amacı… Kendi karanlığında toparlanırken el yordamıyla babasının kendisine bıraktığı kutuyu buluvermiş. Kutunun içinden başka bir küçük kutu daha çıkmış. Kutuyu sallamış ama ne olduğunu anlamamış, alıp yürümeye başlamış.

Denizin sesi daha once hiç bu kadar güzel gelmemiş kulağına… Dalga seslerine doğru usulca ilerlerken sapıtık sesli bir cadıyla karşılaşmış. Sapıtık cadı onu diyarına geri döndürmek için kafasına bir taş atmış  ama kız “hade len kro kadın, çekil yolumdan ucube” demiş. Cadı nedendir bilinmez, fazla sapıtmadan uzaklaşmış. Kız, sahile geldiğinde dalga sesleri radyo frekanslarıyla karışmış, anlayamadığı bir uğultu duymuş. Aniden manyak gibi koşuşan fare sürüsünün üzerine gelmesiyle düşmüş ve kuma gömülmüş. Tırnaklarıyla üzerindeki kumu atmaya çalışmış, cadıya laflar hazırlamış. Tam kumda sıkışıp kaldığında kumlar da yavaş yavaş suya karışmaya başlamış. Yüzmeye başladığında tüm kumun siyah denize dönüştüğünü ancak katrana bulandığında farketmiş. Kumlar denize karışmış, kız da denize… Bir süre sonra da denizde yüzmekten ve katranla cebelleşmekten yorulan kızın bilinci gidip gelmeye başlamış. Kızın bilinci, denizin zehirli kısmının akışına kapılmış. Tam o sırada bir el, elini tutmuş, onu bir sandala çıkarmış, kız nereye çıktığını bilmediği için adımlarını saymaya başlamış ve sandala çıktığında bayılmış. Kendine geldiğinde elini tutan kişiyi aramış, seslenmiş ama hiçbir ses gelmemiş. Hıçkırarak ağlamaya başlamış. Bir anda gözünden akan damlalar, hafif bir ışık saçarak denize damlamış, bir şeyler gördüğünü sanmış. Gözünden akan her damla, suya bir takım yazılar, şekiller yazmış. Artık gördüğüne şaşırıp sevinen kız, yazıların ne olduğunu çözmeye çalışırken elinden kayan yazılar, suda silinmeye başlamış ve her yer tekrar karanlığa gömülmüş.

Kız, kendi karanlığında bağırmaya, ağlamaya ve etrafa dokunmaya çalışırken sandal bir gürültüyle sarsılmış, kara bir kayaya çarpıp parçalanmış. Siyah denizin ortasındaki kayanın üzerine çıkmış ve sandalın suya gömülme seslerini dinlemiş. Karaya çıktığını aydınlık bir yere geldiğini ve göreceğini düşünerek sevinmiş. Sevinçle yürümek istemiş ama kayadan ötesinin deniz olduğunu, kendine ait küçük bir ada gibi olan bir kaya parçasında olduğunu uzun bir sure süründükten sonra anlamış. O sırada aklına cebindeki kutu gelmiş, tekrar kutuyu çıkarıp sallamış. İçini açmaya çalışırken eline küçük uzun çöpler gelmiş. 13 tane çöpün ne olduğunu bir süre sonra kavramış. Hepsi babasının anlattığı kibritçi kız masalındaki kibritlermiş. ilk önce bir kibrit çöpünü yakmaya çalışmış. sonra iki, üç… Her yakamadığını denize atmış. Hayır! O kibritçi kızdan daha şanslıymış yaktığında ışığa ve sıcağa kavuşacakmış. Islak üstüyle zangır zangır titreyen kibritçi kız, en sonunda 13. çöpe gelmiş; bir umutla çakmış, bir daha bir daha, elleri acıyıncaya kadar bir daha, bir daha…  Sonra kavramış; ıslandığı için yanmadığını ve asla yanamayacağını… O elin tekrar gelmesini beklemiş 6 gün boyunca… Beklemekten usanmış bu beden, en sonunda uzanmış ve bir daha uyanmamış. The Black Heart Procession penceresinden her baktığımızda siyah denizin ortasındaki deniz fenerinin hikayesi buymuş; bir yanıp bir sönen, kendisi denizi aydınlatan bir fenere dönüşen kızın masalı, yıllar boyunca dinlenecekmiş ve o el “play” tuşuna basacakmış tekrar, tekrar…
“Six” Albümü Şarkı Listesi:
01 – When You Finish Me
02 – Wasteland
03 – Witching Stone
04 – Rats
05 – Heaven And Hell
06 – Drugs
07 – All My Steps
08 – Forget My Heart
09 – Liar’s Ink
10 – Suicide
11 – Back To The Underground
12 – Last Chance
13 – Iri Sulu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder